Beste veldklootschieters van Nederland komen van Niej Haarbig

Het toernooi der giganten, de Grolsch Champions Tour op het veld is zaterdag 25 oktober van start gegaan. Om aan dit toernooi deel te mogen nemen moet je behoren tot de Nederlandse Kernploeg of je moet je plaatsen via de voorrondes. Alleen de beste klootschieters van Nederland kunnen hieraan deelnemen, want de concurrentie is moordend. Er wordt geschoten met de internationale Nederlandse Veldkloot. 3 wedstrijddagen, 2 wedstrijden per dag, dus totaal 6 resultaten kan men neerzetten, hiervan tellen uiteindelijk de beste 4 mee voor de eindklassering. De beste schutters maken uiteindelijk deel uit van de kernploeg. Dit alles ter voorbereiding op het Europees Kampioenschap Klootschieten welke in 2016 plaats zal vinden in Nederland.

Ook Niej Haarbig is sterk vertegenwoordigd in dit toernooi, maarliefst 4 van de 20 heren komen van Niej Haarbig: Rob Scholten, Richard Vlierman, Guus Weghorst en Tom Kemperink. Zij deden hun uiterste best om een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten voor een zo hoog mogelijke klassering.

Men moest de aftand van 600 meter zien te overbrugging in zo min mogelijk schoten en daarna zoveel mogelijk meters over de streep.

Alle ogen waren gericht op Rob Scholten, momenteel de beste veldklootschieter die Nederland kent en Rob maakte zijn reputatie waar. Hij had in beide wedstrijden maar 5 schoten nodig om de 600 meter te overbruggen, waarbij hij de 1e wedstrijd 48,20 meter over de lijn schoot en de 2e wedstrijd 7,90 meter. De eerste wedstrijd werd hij 1e en de tweede wedstrijd 3e, goed voor 28 punten en een mooie 1e plaats.

De ondertussen bijna veteraan, de man met de meeste ervaring van het veld, Richard Vlierman liet zien dat hij ondanks zijn leeftijd nog steeds tot de top van Nederland behoort. Hij heeft al zijn kloten gericht op het EK 2016, hij wil hier nog één keer vlammen om zo zijn internationale carrière in stijl af te sluiten. De 1e stap is gezet want Richard had een Topdag. De eerste wedstrijd: 6 schoten en 92,10 meter goed voor een 4e plaats, de tweede wedstrijd: 5 schoten en 16,80 meter, goed voor een 1e plaats. Hiermee heeft Richard 27 punten en staat hij net achter Rob op een zeer mooie 2e plaats.

Ook Tom presteerde goed, hij had twee keer 6 schoten nodig om de 600 meter te overbruggen. De eerste wedstrijd 57,85 meter over de streep, de tweede wedstrijd 11,80 over de streep. Hij staat hiermee op een mooie 10e plaats, goed voor de kernploeg als dit zo blijft.

Iets wat teleurstellend ging het met Guus. Gezien zijn kracht en zijn kunnen moet een klassering in de top 10 makkelijk haalbaar zijn, maar zijn 1e wedstrijd was niet goed genoeg. 7 schoten had hij nodig en 90,30 meter over de streep. De tweede wedstrijd ging het beter, toen had hij aan 6 schoten voldoende en 45,50 over de streep. Hij staat nu met 9 punten op een 11e plaats.

Voor Niej Haarbig was het een superdag en dit beloofd wat voor de rest van het seizoen op het veld.

Naast het onderdeel veld, werd ook het onderdeel zetten verschoten. Ook hier is Rob één van de favorieten. Op dit onderdeel, waarbij men 3 schoten doet, waarvan de meters bij elkaar opgeteld worden, haalde Rob 191,05 meter, goed voor een 2e plek achter Melle Analbers met een afstand van 211,50 meter. Tom werd knap 7e met 147,95 meter, Guus werd 13e met 134,20 meter en Richard spaarde zijn schouder en deed het rustig aan, dit resulteerde in 119 meter, een 16e plaats.

De uitslagen en de tussenstand vindt je onder “NKB” in het menu.