Even voorstellen mei 2012

Deze maand in “Even voorstellen”: Aloys Haselbekke

Aloys is geboren op 31 mei 1956 (55 jaar). Hij was 21 lentes jong toen hij op 23 juli 1977 trouwde met zijn Ria en al gauw werd het gezin uitgebreid met 2 dochters, Monique en Brenda. En daar is het niet bij gebleven, want naast dat hij nog steeds pa wordt genoemd, is er enkele jaren geleden iemand geboren die hem nu opa noemt en dat is Tess, het dochtertje van Monique. Dit was opnieuw een hele verrijking van zijn leven. Sinds jaar en dag wonen Aloys en Ria aan de Berkenhof in Harbrinkhoek, de dochters zijn al jaren het huis uit, dus hebben ze thuis alle ruimte om te genieten. Een jacuzzi, een sauna, ja genieten, dat is hen wel toevertrouwd. Maar ook genieten van het gezin vindt hij erg belangrijk. Gelukkig zijn zowel Brenda als Monique in Harbrinkhoek blijven wonen zodat hij ze bijna dagelijks ziet, want Aloys, dat is een echt familiemens.

Aloys is iemand die niet stil kan zitten en hij heeft dan ook vele hobby’s. Naast het klootschieten is hij ook actief Darter. Mede door zijn doen is Spart Darts jaren gelden opgericht, een mooie bloeiende vereniging. Daarnaast is hij veel te vinden bij Partycentrum De Spar, het café partycentrum dat door zijn dochter Monique wordt gerund. Als er klusjes zijn, Aloys weet het altijd weer te klaren. Maar ook al zijn welkome adviezen, zijn hand en span diensten en zijn grote betrokkenheid bij De Spar blijven niet onopgemerkt. Een andere grote hobby van Aloys is het wandelen in de bergen. Helaas zijn er in Nederland niet veel bergen, je komt hier in de omgeving niet verder dan Albergen en Tubbergen, dus trekt hij elk jaar met de Oostenrijkgangers naar hun vaste verblijfplaats in Oostenrijk om daar te genieten van de rust, de ruimte en natuurlijk de bergen om daar te wandelen. Als laatste beoefend hij nog een sport die hij maar met één iemand wil delen, en dat is privé. Kijkt hij sport op de tv, dan is dit toch vaak voetbal en motorsport.

Als we kijken naar het leven van Aloys dan zijn er vele hoofdstukken te benoemen, je kunt er wel een boek over schrijven. Maar we beginnen bij het begin.

Aloys begon zijn schoolcarrière zoals elke Harbrinkhoeker aan de St. Alphonsusschool te Harbrinkhoek. Na zijn basisschooljaren doorlopen te hebben en met goed resultaat te hebben afgesloten ging hij naar De St. Paul te Almelo om vervolgens de avondschool aan de Veldkerkstraat te doorlopen. De opleidingen elektra 1ste monteur en 2de monteur werden met een diploma afgesloten en dit werd de start van wat er nu van hem terecht is gekomen.

Want al op 18 jarig leeftijd, in 1974, nu alweer 38 jaar gelden, begon Aloys bij Loohuis Installatie Techniek te Fleringen, het bedrijf waar hij nu nog steeds werkzaam is. Hij begon onderaan en wist zich al snel op te werken naar zijn huidige functie: projectleider met een lange “ij”, zoals hij zelf aangeeft. Een baan waar hij al zijn energie geweldig in kwijt kan, een baan die elke dag weer zorgt voor nieuwe uitdagingen. 

Aloys is al jaren een actief klootschieter, hoe kan het ook anders want het is hem er met de paplepel ingegoten door zijn vader: één van de oprichters van KV Harbrinkhoek en één van de beruchte 4 “B”’s die in de jaren ’60 en ’70 uitgroeiden tot een legende, geducht en gevreesd. Al op 9 jarige leeftijd werd hij in 1965 lid van onze vereniging, dit bleef hij tot 1974. Aloys was en is nog steeds een enorm sterke kerel en deed ook aan touwtrekken. Touwtrekken op landelijk niveau zelf en dit was niet meer te combineren met het klootschieten, waardoor hij in 1974 het klootschieten tijdelijk vaarwel zei. Gelukkig werd hij in 1985 verstandiger en kwam het klootschieten weer op één, een sport die hij tot op de dag van vandaag nog met veel plezier beoefend. Dit jaar zit Aloys in het 4e team, het team dat net geen kampioen werd en als het aan het bestuur ligt, speelt hij volgend jaar weer in het 1e, waar hij nog makkelijk mee kan komen.

Als klootschieter heeft Aloys diverse prijzen behaald en nog steeds is hij één van de meest constante klootschieters van de vereniging. Al in zijn jeugd haalde hij diverse podiumplaatsen, zo werd hij al eens Nederlands Kampioen op de straat. Ook bij de senioren is hij zo af en toe nog terug te vinden op een NK-podium, een 2e plaats op de straat en het veld zijn zijn triomfen. Sinds hij bij de veteranen hoort heeft hij in teamverband zowel de finale behaald op de straat als het veld in de NKB-cup, helaas werden beide wedstrijden wel verloren maar hopelijk zal hij in de toekomst nog vele finaleplaatsen behalen. Zoals gezegd behoort Aloys tot één van de betere spelers van onze vereniging en dat blijkt dan ook wel uit de diverse clubkampioenschappen die hij behaald heeft alsmede het winnen van het afvalsysteem. Mocht Aloys nog één wens in vervulling laten gaan, dan is dat de NKB-cup winnen met zijn veteranenteam, een uitdaging waarvan hij nog vele kansen gaat krijgen.

Aloys is altijd erg begaan geweest met onze vereniging en heeft zich hier op bijzondere wijze voor ingezet en dat doet hij nu nog steeds. Als 4e voorzitter van KV Harbrinkhoek heeft hij aan de wieg gestaan van de fusie met KV Nieuwbouw wat geresulteerd heeft in onze bloeiende vereniging KV Niej Haarbig.

Al in 1990 begon hij deel uit te maken van het bestuur van KV Harbrinkhoek, het bestuur waaraan hij van 1995 tot 2006, toen het al KV Niej Haarbig was, leiding heeft gegeven. Ook heeft hij jaren in als afgevaardigde namens de vereniging in De Oranjestichting gezeten en ook hier heeft hij jaren de voorzittershamer in de hand gehad. Voor onze vereniging is Aloys erg belangrijk geweest en nu nog steeds. Onder zijn leiding werd in 2004 de oud ijzeractie opgezet, een zeer succesvolle actie die jaarlijks nog steeds voor goede inkomsten zorgt. Ook stond hij in 2005 aan de wieg van de wekelijkse bingo die onze vereniging organiseert in samenwerking met De Spar. Nog bijna wekelijks is hij bij de bingo aanwezig om de avond te leiden en de bingogetallen te noemen. 2 superacties die erg belangrijk voor onze vereniging zijn en die onze vereniging gezond houden. En natuurlijk is hij bij elke belangrijke wedstrijd aanwezig en je hoort hem er altijd boven uit. Zijn betrokkenheid en aanwezig siert hem dan ook bijzonder en KV Niej Haarbig is trots om zo’n iemand binnen de vereniging te hebben.

Maar hij heeft veel meer gedaan, hieronder een opsomming:

 • Bestuurslid + voorzitter KV Harbrinkhoek
 • Bestuurslid + voorzitter KV Niej Haarbig
 • Afgevaardigde namens KV Harbrinkhoek in Oranjestichting H’Hoek
 • Voorzitter Oranjestichting Harbrinhoek/Mariaparochie
 • Jubileumcommissie 40- & 50-jarig bestaan
 • Organisatie Twents Paasfestijn
 • Oprichting bingo en zitting in de bingocommissie KV Niej Haarbig
 • Spelleider bij de wekelijkse bingo bij De Spar
 • Oprichting Oud IJzercommissie KV Niej Haarbig  
 • Medeoprichter van De Spar Darts, 1e dartvereniging in Harbrinkhoek
 • Voorzitter van de personeelsvereniging bij Loohuis.

Al dat werk, dat is menigeen niet onopgemerkt gebleven.

Al in 2002 is hij voor al zijn verdiensten genomineerd voor de Overijsselse Vrijwilligersprijs. Hij werd dan wel niet dé vrijwilliger van het jaar van Overijssel, maar de waardering voor zijn werkzaamheden werd daar niet minder om.

In 2006 werd hij opnieuw in het zonnetje gezet voor al zijn verdiensten. Hij ontving op Koninginnedag de hoogste onderscheiding welke binnen ons dubbeldorp uitgereikt wordt. Aloys werd gehuldigd en kreeg de titel Lid van Ereverdienste van Harbrinkhoek/Mariaparochie, een titel die jaarlijks maar aan één persoon toekomt, een bijzonder persoon.

Gevraagd naar wie zijn grote voorbeeld is binnen de klootschieterssport, noemt Aloys meerdere namen.

 1. Hennie Kemna: een gedreven mannetje voor de klootschieterssport, met name voor de kernploeg en een voorbeeld voor de sport in z’n algemeenheid.
 2. Hennie Lesker, voorzitter van Midden Twente, een rustig man, maar zeer gedreven en doet veel voor de sport, met een nuchtere blik.
 3. Frans Paus, het oudste schietende lid van de vereniging. Altijd fanatiek en uiterst gedreven voor zijn leeftijd, een man met liefde voor de sport.
 4. Jeroen Oude Avenhuis, een gedreven man voor de klootschieterssport in het algemeen en de vereniging in het bijzonder, een man waar onze vereniging veel aan te danken heeft en die alles tot in de puntjes op papier heeft en dit alles doet door zijn grote  liefde voor de sport en de vereniging.
 5. Richard Vlierman als topsporter van onze vereniging. Een man die al jaren aan de top meedraait en nog altijd fanatiek is in woord en daad, een voorbeeld voor veel jeugdleden en daarom een voorbeeldfunctie heeft. Hij is het boegbeeld van onze vereniging.
 6. Alle vrijwilligers die zich inzetten binnen besturen en commissie, die in dienst voor de vereniging hun werk verrichten, want op hun draait onze vereniging en dankzij hen is onze vereniging ontzettend gezond.

En nu op naar het 60 jarig jubileum van onze vereniging. Aloys wenst het bestuur veel succes met de voorbereidingen en de uitvoering en dat het een mooi feest mag worden. Alles leden wenst hij veel klootschietplezier en hij hoopt dat een ieder zijn steentje bijdraagt aan het welslagen van ons 60 jarig jubileum.

We zijn en een gezonde vereniging en hebben veel plezier samen, wat wil je nog meer.

Laten we dat zo houden dan kunnen we nog jaren genieten van onze sport, het klootschieten.

Aloys hoopt nog jaren mee te kunnen, ouder en wijzer te worden en dat in goede gezondheid. En dat, dat wensen wij hem en zij Ria natuurlijk ook toe. Want wij hopen hen nog vaak te zien op de klootschietersbaan en dat we natuurlijk nog veel gebruik mogen maken van hun diensten voor de vereniging.

4 Reacties op “Even voorstellen mei 2012”

 1. brenda zegt:

  wat een topper hé ! Die vader van mij…..

 2. Lidy Schuurman zegt:

  Ja, een topper is het in alle opzichten.
  Wisten jullie allemaal wel, dat Aloys hele lekkere gehaktballen heeft?
  Ik heb ze geproefd.
  Dus klootschieters, dit is een lekkere bal, eens wat anders dan een balletje gooien.
  Kaart het maar eens aan bij Aloys.

  Groetjes uit Mander

 3. monique zegt:

  Zo! Dat is toch een man om trots op te zijn toch?!
  Love you pap (en opa)!!
  x Monique

 4. Wim Hartlief zegt:

  Wat een verhaal en je kunt nog wel een aantal bladzijden aan toevoegen.
  Voor mij is en blijft Aloys de man van en achter Niej Haarbig.
  Met veel genoegen kijk ik terug op de jaren dat hij onze voorzitter was.
  Wat een man en wat een inzet en nog !!!
  Aloys ga zo door.

Plaats een reactie

is Verplicht