In herinnering “Gerard Oude Oude Avenhuis”

In herinnering Gerard Oude Avenhuis

15-12-1918 – 02-12-2012

“medeoprichter en erelid KV Niej Haarbig”

Medeoprichter en erelid van Klootschietersvereniging Niej Haarbig, Gerard Oude Avenhuis, is na een kort ziekbed rustig ingeslapen op zondag 2 december 2012.

Omdat wij hem nooit willen vergeten onderstaand een blijvende herinnering. Via de volgende link kom je bij de overlijdensadvertentie. “Overlijdensadvertentie

In herinnering:

Gerard Oude Avenhuis, medeoprichter en erevoorzitter van KV Niej Haarbig. Gerard Oude Avenhuis werd geboren op 15 december 1918. Hij kwam uit een gezin bestaande uit 6 broers en 3 zussen, opgegroeid in Albergen. Tijdens zijn schoolgaande jaren, rond 1930, begon hij al met klootschieten. Samen met zijn 5 broers werd het klootschieten achter hun huis en in de wei bedreven. De kloot waarmee werd geschoten werd door zijn vader zelf gemaakt. Af en toe ging Gerard kijken naar een uitdagingswedstrijd tussen Albergen en Mander, die dan verschoten werd op het Hilbertsveld. Dit veld was helaas na 1946 alleen nog maar geschiedenis.

Na zijn trouwen met zijn Marie heeft Gerard nog een paar jaar in Albergen gewoond. Daarna is het gezin verhuisd naar Harbrinkhoek, aan de Dannenkampsweg nummer 7. Gerard stichtte samen Marie een mooi gezin bestaand uit 5 kinderen Joop, Ans, Mariët, Herman & Jeannet, welke zorgen voor 7 kleinkinderen en uiteindelijk 3 achterkleinkinderen. Het familieleven was voor Gerard erg belangrijk.

Niet lang na zijn verhuizing naar Harbrinkhoek zijn er klootschietende buurtschappen ontstaan. Het buurtschap waarin Gerard schoot bestond uit de volgende personen: Vetketel, Nijkamp, Vlierman, Wolters, Klieverink, Haselbekke en Paus.

Met deze 8 personen werd er geschoten tegen een ander buurtschap die bestond uit: Lucas, Veldscholten, Hoek, Hofsté, Brokelman, Alberink, Niemeijer en Geerdink. Iedereen moest dan 0,25 gulden betalen, ook de toeschouwers, en de “pot” was dan voor het winnende buurtschap.

Uit deze twee buurtschappen is op 13 februari 1952 de klootschietersvereniging Harbrinkhoek ontstaan. De eerste paar jaar werd er niet met teams geschoten, maar schoot alles en iedereen door elkaar. De inzet van deze ontmoetingen was 2,50 gulden. Misschien dat hier het zogenaamde “knaakschieten” nog vandaan komt. Daarna sloot men zich aan bij de afdeling Midden Twente, men startte in de competitie met een ploeg van 5 personen.

Gerard werd in die tijd de “materiaalbeheerder”, dit was misschien ook wel vrij logisch omdat Gerard de kloten zelf maakte. Dit gebeurde in de middagpauzes, dan werden de kloten gesneden met een mes. De kloten kregen meteen een heilig tintje want Gerard was toen werkzaam in het klooster “de Goede Herder” als tuinman.

In 1962 werd Gerard voor het eerst bestuurslid van de afdeling Midden Twente. De eerste jaren na de oprichting van K.V. Harbrinkhoek was er geen bestuur. De heer G. Brughuis regelde alles, de heer G. Olde Klieverink hield de eerste jaren de pot bij.

Pas in 1959 kwam het eerste bestuur waarvan G. Brughuis de voorzitter was. De actieve leden die toen meeschoten in de competitie waren: G. Oude Avehuis, Brughuis, Haselbekke, Haarhuis, Webbink en Leussink. De eerste jaren ging men op de fiets naar de wedstrijd en later met het busje van G. Brughuis.

De eerste baan KV Harbrinkhoek op heeft geschoten was de grote weg van Harbrinkhoek naar Geesteren, later op de weg van Harbrinkhoek hoek naar Tubbergen. Nog weer later schoot men op de Veeneggeweg en daarna op de Hagweg. Er werd in die tijd bijna alleen maar op straat geschoten omdat er bijna geen velden waren omdat door de ontginningswoede de veldbanen waren verdwenen.

Gerard is 18 jaar (1963-1981) voorzitter geweest van K.V. Niej Haarbig, maar ook het penningmeesterschap heeft hij een aantal jaren op zich genomen. In 1981 is het afgetreden als voorzitter en heeft hij hiervoor een bokaal als aandenken gekregen, deze prijkte tot aan zijn overlijden fier in de huiskamer. Ook heeft hij 2 aandenken ontvangen van Midden Twente, één gouden klootje als dank voor de verdiensten binnen deze afdelingen en één gouden speld n.a.v. zijn 25 jarig lidmaatschap bij Midden Twente.

Onlangs nog vierde Gerard zijn 60-jarig jubileum als lid van KV Niej Haarbig, een bijzondere gebeurtenis want naast zijn zoon Joop, kleinzoon Jeroen, werd zijn achterkleinzoon Teun aangemeld als nieuw lid van de vereniging waardoor KV Niej Haarbig maarliefst 4 generaties Oude Avenhuis als lid kende.

Voor Gerard nam het klootschieten een belangrijke plaats in. Alhoewel hij zelf al jaren niet meer op de baan kwam, droeg hij de klootschietsport een warm hart toe en trots was hij dan ook dan zijn zonen en kleinzoon nog zo actief waren voor “zijn” vereniging.

Na bijna 94 jaar is er dan een einde gekomen aan het tijdperk “Gerard Oude Avenhuis”, wij zullen hem altijd herinneren als een actief en bevlogen klootschieter en wensen hem de rust toe die hij verdient.

Bedankt Gerard.

2 Reacties op “In herinnering “Gerard Oude Oude Avenhuis””

 1. Wim zegt:

  Een prachtige man met een sterk karakter zo zal hij in gedachten doorleven.

 2. Gerard Hutten zegt:

  Gerard is er niet meer.
  Velen zullen hem herinneren als een enthousiast en fanatieke klootschieter.
  Hij genoot van de gezelligheid dat het klootschieten met zich bracht en van de gezillige feestavonden van onze club.
  Hij was een gewaardeerd bestuurder zowel binnen als buiten onze vereniging. Wanneer hij zijn mening kenbaar had gemaakt, was het moelijk hem op andere gedachten te brengen.
  Gerard was een buiten man puur sang. Hij genoot van zijn grote tuin. Veel werk heeft hij verricht
  Hij zal altijd in onze gadachten blijven.
  Gerard bedankt

Plaats een reactie

is Verplicht