Even voorstellen februari 2012

Deze maand in “Even voorstellen”: Gerard Hutten

Gerard is geboren op 1 oktober 1937 (74 jaar) in Geesteren. Hij is opgegroeid op de boerderij in een gezin met 12 kinderen. En zoals het vroeger ging, moest ook Gerard thuis helpen bij alle voorkomende werkzaamheden in en rond de boerderij. Op 03-02-1967 trouwde Gerard zijn Annie en gingen ze wonen in Harbrinkhoek aan de Pastoor Eshuisstraat, nu 45 jaar geleden.

Gerard is een echte levensgenieter en een zeer sociale en betrokken persoonlijkheid. We kennen Gerard als een bestuurder, iemand die zich inzet waar hij voor staat. Hij gaat problemen niet uit de weg, maar zorgt dat ze opgelost worden. Gerard kon je vroeger dan ook overal vinden, heeft in diverse besturen en commissies zitting gehad en heeft hier voor veel veranderingen gezorgd. Nu doet Gerard het wat rustiger aan. Het meeste actieve bestuurswerk heeft hij overgedragen en nu geniet hij elke dag samen met Annie.

Sinds zo’n 20 jaar is Gerard ‘ bij de deur’, maar daarvoor heeft hij een bewogen leven gehad. Hij begon zijn carrière op de basisschool. Toen hij deze afgerond had ging hij naar de M.U.L.O. (Meer uitgebreid lager onderwijs). Vervolgens begon zijn dienstplicht en ging hij militaire dienst. Nadat hij zijn dienstplicht volbracht had pakte Gerard zijn studie weer op. Eerst naar de V.M.T.O. gevolgd door de lerarenopleiding in Enschede aan de avondschool.

Hij werkte in die tijd ook al bij Stork en werkte dan zaterdagochtend tot 12 uur en ging ’s middags naar school. In 1962 ging Gerard aan de slag bij Machinefabriek Philips in Almelo, hij heeft hier in totaal zo’n 30 jaar gewerkt totdat hij in 1992 wegens een reorganisatie in de V.U.T. kon en 5 jaar later met pensioen.

Gerard had gelukkig genoeg hobby’s, waardoor hij al zijn vrije tijd goed kon invullen. Één van zijn hobby’s is klussen en hij heeft dan ook menig klusje geklaard in zijn huis, een vakman was nooit nodig, Gerard kan het zelf. Ook de jacht is heel belangrijk voor Gerard. Zodra de jacht geopend is trekt Gerard er met zijn geweer op uit. Vroeger vergezeld van zijn trouwe viervoeter, nu alleen nog met zijn medejagers. Sinds enige jaren verzorgt hij de contacten met de boeren en de gemeente om te kunnen blijven jagen. Daarnaast mag Gerard graag televisie kijken, vooral sport en politiek hebben zijn interesse.

Op sportief gebied heeft Gerard ook een hele geschiedenis. Het klootschieten waar wij Gerard van kennen was niet zijn eerste sport. Gerard is vroeger als kleine jongen begonnen met voetballen bij Stevo in Geesteren, toen hij in 1967 trouwde en in Harbrinkhoek ging wonen zette hij zijn voetbalcarrière voort bij MVV’29. Hij voetbalde hier van 1967 tot 1979. Toen hij zijn voetbalcarrière noodgedwongen moest staken door blessures, kwam het klootschieten in beeld.

Hij slingerde vroeger thuis op de boerderij altijd al op het aardappelveld met zijn broers, dus het klootschieten was hem niet vreemd. Maar hij kwam pas echt in aanraking met de sport tijdens het pastoorsfeest waarbij tal van sporten op het MVV-terrein uitgeprobeerd konden worden. Gerard liet zien dat hij het klootschieten goed beheerste en er ontstond een strijd tussen Harbrinkhoek en Nieuwbouw. Beide verenigingen wilden Gerard graag hebben als lid, maar uiteindelijk koos Gerard voor Harbrinkhoek.

Binnen KV Harbrinkhoek is Gerard bijzonder actief geweest, nog maar een paar jaar lid  en hij werd al gekozen als voorzitter. Hij werd hiermee de 3e voorzitter van KV Harbrinkhoek na G. Brughuis (1952-1963) en G. Oude Avenhuis (1963-1981). Deze functie is hij blijven uitoefenen tot 1995 toen hij de voorzittershamer heeft overgedragen aan A. Haselbekke. Actief was hij op diverse fronten binnen de vereniging, bij bekerwedstrijden, evenementen en ook was hij bij de jubilea 40 en 50-jarig bestaan voorzitter van de jubileumcommissie. Tevens legde hij contacten met tal van verenigingen en zorgde hij ervoor dat de klootschieters uit Harbrinkhoek naar Godlinze gingen om te ijsklootschieten. Ook de ijsklootschieters werden lid van de NKB en schieten nu elk jaar mee op het toernooi op het TT-circuit.

Als klootschieter heeft Gerard vele prijzen gewonnen in zijn carrière. Vooral in de jaren ’80 toen hij deel uitmaakte van het 1e team van KV Harbrinkhoek beleefde hij een succesvolle periode.

 • Seizoen ’87-’88. Met zijn team bestaande uit hemzelf, John Steggink, Guus Weghorst en Marcel Masselink werd hij kampioen van Midden Twente.
 • Seizoen ’88-‘89. Hij werd met ditzelfde team wederom kampioen van Midden Twente.
 • Seizoen ’89-’90. Guus en Marcel besloten te gaan voetballen en maakten plaats voor Henny Steggink en John Brughuis, wederom was Harbrinkhoek het beste team van Midden Twente.

In seizoen ’90-’91 maakte hij plaats voor de Jeugd en verliet het eerste. Eddy Steggink kwam in zijn plaats en ook dit jaar werd het kampioenschap weer binnen gehaald.

In de loop der jaren zijn nog diverse teamprijzen gewonnen in het veteranenteam. Ook op nationaal niveau heeft Gerard individueel veel prijzen gewonnen, hij behoord nog steeds tot één van Nederlands beste klootschieters in zijn leeftijdscategorie.

Op sportief niveau heeft Gerard ook Europse herinneringen, in 1980 mocht hij namens Nederland deelnemen aan het Europees Kampioenschap op de onderdelen veld en zetten. Hij wist helaas geen Europees Kampioen te worden, maar het toernooi maakte wel zo’n indruk op hem dat hij sindsdien alle Europese en Wereldkampioenschappen heeft meegemaakt.

Naast actief klootschieter is Gerard één van de bekendste en meest vakbekwame klotendraaiers. Hij is begonnen met het maken van kloten sinds het moment dat het lid werd van onze vereniging in 1976, dus al meer dan 35 jaar geleden. In z’n schuur heeft hij zijn eigen draaibank waar hij al duizenden kloten gefabriceerd heeft. Sinds 1980 heeft hij voor alle EK’s, WK’s en alle deelnemende landen de internationale veldkloten gemaakt. Nu Gerard wat ouder wordt, doet hij het op dit gebied ook wat rustiger aan, desalniettemin kunnen wij als leden van Niej Haarbig nog altijd bij hem terecht, zij het voor een nieuwe kloot, zij het voor het afdraaien van een gebruikte kloot, hij doet het met veel plezier. Daarnaast is Gerard namens de Nederlandse Klootschieters Bond nog steeds belast met het bestellen van al het ruwe materiaal voor het maken van kloten, dat vervolgens weer onder de Nederlandse klotendraaiers verspreid wordt, een taak die hem op het lijf geschreven is.

Gerard is altijd bijzonder actief geweest binnen de klootschieterssport en nog steeds. Vooral binnen de Nederlandse Klootschietersbond heeft hij zowel op nationaal als internationaal niveau vele bestuursfuncties bekleed. Zijn allereerste contact met de NKB legde hij tijdens de NKB-cuptrekking in Zenderen in de tijd dat Jan Hulskotte’s vader nog voorzitter van de NKB was. De avond duurde door alle protesten zo zolang dat Gerard van mening was dat het anders en beter kon. Vanuit zijn initiatief werd de contactcommissie opgericht, wat later de Bondswedstrijdcommissie is geworden. Gerard werd secretaris en Harry Veldscholten voorzitter. Alle verslagen werden in die tijd nog gemaakt met de ouderwetse typmachine.

Voor Midden Twente onderhield Gerard vroeger alle contacten met de krant, De Twentse Courant. Elke zondag zorgde hij er persoonlijk voor dat de uitslagen bij de correspondent in Wierden werd afgeleverd. Ook bij de oprichting van de veldbaan van Midden Twente was hij zeer betrokken. Hij zorgde voor de contacten tussen de boeren en de gemeente en zorgde ervoor dat de boeren middels ruilverkaveling grond afstonden om de veldbaan te kunnen aanleggen.

Hieronder een opsomming van alle functies die hij in het verleden heeft bekleed:

 • Voorzitter KV Harbrinkhoek
 • Voorzitter Afdeling Midden Twente
 • Bestuurslid FvKK (Federatie van Klootschieters en Kogelwerpers)
 • Bestuurslid IBA (International Bowlplaying Association)
 • Bestuurslid NKB (Nederlandse Klootschieters Bond) als afgevaardigde namens Midden Twente
 • Bestuurlid NTC (Niet Technische Commissie) NKB
 • Bestuurslid Sponsorcommissie NKB
 • Bestuurslid Bondswedstrijdcommissie NKB
 • Docent binnen de Opleidingscommissie NB
 • Officieel scheidsrechter NKB
 • Lid maandochtendploeg NKB

Gevraagd naar zijn grote voorbeeld binnen de klootschieterssport geeft Gerard als antwoord: Halbo Bosker. Halbo is voor hem de man die het klootschieten een geweldige impuls heeft gegeven. Hij heeft veel bekendheid gegeven aan de klootschieterssport. Ook heeft hij gezorgd voor een financiële implus door Amstel als 1e grote sponsor voor de klootschietsbond binnen te halen. Dit was een doorn in het oog voor bierbrouwer Grolsch, wat er voor heeft gezorgd dat 4 jaar later Grolsch hoofdsponsor werd van de NKB en dit zijn zij nog steeds.

Wij wensen Gerard en Annie nog vele fijne jaren samen en hopen hen nog vaak te zien op de klootschietersbaan.

8 Reacties op “Even voorstellen februari 2012”

 1. Jeroen zegt:

  Dag Gerard,
  Ik hoop dat je het een mooi verhaal vindt geworden, kan iedereen lezen hoeveel jij voor de klootschieterssport betekent.

  Ik hoop dat veel mensen een reactie willen plaatsen.

  Groet,
  Jeroen Oude Avenhuis

 2. Hennie Kemna zegt:

  Hallo Gerard

  Er is een bijzonder leuk stuk(je) over je leven geschreven en de rol van het klootschieten. Ik heb het met veel plezier gelezen en hoewel we elkaar een beetje uit het oog zijn verloren denk ik nog vaak aan de maandag ochtenden waarop we samen op het bondsburo aanwezig waren. Jarenlang veel werk verzet. We konden altijd goed met elkaar praten/discussiëren en vonden altijd wel een antwoord op een vraag of een oplossing voor een probleem.Ik heb je leren kennen en vooral waarderen als een man met een heel groot hart voor de klootschietsport. Eerlijk en oprecht en altijd plezierig om mee samen te werken Bij deze alle hulde.
  vr. groet Hennie Kemna

 3. Agnes ten Velde zegt:

  Gerard, wat is dit een mooi verhaal over jou! En terecht dat er aandacht besteed wordt aan jou vele werk. Met een mooie toepasselijke foto erbij. Eén met op de achtergrond jullie trouwfoto en een klok. Die staan eigenlijk wel voor wat belangrijk is voor je: Annie en jullie gezin en Afspraken nakomen/op tijd zijn/d’r zijn. Elke maandagmorgen is het heel plezierig samenwerken en overleggen! Bedankt daarvoor en groeten van Agnes ten Velde

 4. Gerard Hutten zegt:

  Jeroen, je hebt er een mooi verhaal van gemaakt. je hebt zelf nog veel veel speurwerk verricht
  Bedankt voor het vele werk
  Wij waarderen als leden van K.V. Niej Haarbig jou inzet om iedere maand weer iemand anders in de schijnwerpers te zetten,
  en het vele werk wat jij nog meer voor ons doet.
  Nogmaals Jeroen bedankt.
  Gerard.

 5. Irmi zegt:

  Ha Pa.
  Wat een mooi stuk. Ik ben trots op je! Ik heb zelf ook vele leuke herinneringen aan het klootschieten. Groetjes voor alle leden van Niej Haarbig.
  Irmi Poiesz-Hutten.

 6. jeroen zegt:

  Gerard, dat je een icoon bent binnen de klootschieterssport blijkt wel uit het feit dat onze site, gisteren nadat het stukje over jou erop is gezet, een nieuw bezoekersrecord heeft gehaald. Zelfs meer bezoekers dan na het online gaan van de site. Gisteren 68 bezoekers, het verhaal over jou is 81 keer bekeken. Ook de reactie van iedereen zijn zoals ze horen, superpositief. Klasse Gerard voor alles wat je voor onze sport hebt betekent en nu nog steeds betekent.

 7. Halbo Bosker zegt:

  Dag Gerard…
  Eerst Jeroen; Je hebt het “klootschieters leven” van Gerard uitstekend weten te verwoorden,.. mijn compliment.
  Maar beste Gerard; Achter elke succesvolle man staat een vrouw, en dat is jou Annie…
  Maak nu je veters goed vast… Ik vind je een geweldige vent, positief en weet in elke situatie de juiste toon te vinden.
  In dat kader ben je een van de vaste ankers van je vereniging en zeker in onze NKB.
  In mijn eenvoudig klootschieters leven ben je, van af dat ik je heb leren kennen in het Bondsbestuur, mijn klankbord geweest en nu nog.
  Je bent ook niet te lui, gezien wat je voor je vereniging en NKB hebt gedaan, en nog doet.
  Bovendien staan je handen ook niet verkeerd. Kloten draaien van hout of kunststof, het maakt niet uit. En over je “jachtinstinct”maar te zwijgen.
  Gerard, we hebben beiden “ de meeste aardappels op” MAAR… Klootschieten,… en ait vedan, tot de laatste snik…
  Halbo

 8. Bennie Prijs zegt:

  Beste Gerard,
  Wij zien elkaar met enige regelmaat, veelal heeft dat met de aanschaf van basismateriaal voor het klootschieten te maken. In het verhaal ( bijna een biografie) van Jeroen herken ik jou direct. Een eerlijke, rechtgeschapen kerel, recht door zee en het hart op de juiste plaats. Meestal als ik bij jou thuis kom ben ik altijd meer tijd kwijt dan ik had voorzien. We hebben nogal een aantal gemeenschappelijke interessegebieden, en dan praten we onder het genot van een kopje koffie een uurtje zo maar weg. Maar goed, wat is tijd in vergelijking met een goed gevoel. Ondanks dat ik zelf de laatste 32 jaar aardig actief ben op diverse organisatorische vlakken binnen het klootschieten hebben we nooit echt samengewerkt op dat gebied. Ik ben er van overtuigd dat we het ook daarin prima hadden kunnen vinden. Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om jou namens KV Het Woudhuis heel hartelijk te bedanken voor de vele inspanningen voor onze mooie klootschietsport.
  Voor de toekomst beste Gerard,…. stug deurgoan
  Hartelijke groet,
  Bennie Prijs.
  p.s. wat een mooi initiatief om medemensen in het zonnetje te zetten.

Plaats een reactie

is Verplicht